De schrijvers van vandaag

Honderd jaar geleden was het moeilijk om een boek te publiceren. De kosten van het uitgeven van een boek waren enorm, en vaak moest de uitgeverij van tevoren ook nog eens overtuigd worden, anders kreeg je niet eens een voet tussen de deur. Een vertaling uit laten geven was ook een flinke klus, die vaak lange tijd in beslag kon nemen. Tegenwoordig is dit volledig veranderd. Er zijn duizenden schrijvers binnen Nederland en België die gebruik kunnen maken van de online uitgeverijen die tegen een kleine kostprijs de boeken uit kunnen geven voor je. Er zijn ook duurdere uitgevers, die doen dan ook een stuk meer dan alleen het printen van het boek. Het gevolg: Er zijn elk jaar weer duizenden nieuwe boeken die op de markt verschijnen, van namen die ons vaak niets zeggen.

Is het wenselijk dat iedereen uit kan geven?

De boekenmarkt is volledig opengebroken. Wanneer je een leuk idee hebt en je verwerkt dit tot een boek, dan kun je dit direct uitgeven. Het is wel verstandig om even iemand het na te laten lezen, je wilt niet dat er een boek op de markt gebracht wordt die vol met spelfouten staat. Tegenwoordig is dit makkelijker dan ooit. Er zijn veel freelancers die er hun werk van hebben gemaakt om het werk van anderen te controleren. Mocht het echt een succes worden, dan kun je hier ook goede vertalers vinden. Neem in dat geval niet de goedkoopste vertalers die je kunt vinden, want het werk is dan ook van de laagste kwaliteit.

De vraag is of het wel zo wenselijk is dat de markt zo overspoeld raakt met nieuwe boeken elk jaar. Er is namelijk veel kritiek op dit systeem met de lage drempel. Mensen beweren dat zij overspoeld raken met boeken wanneer zij naar een boekenwinkel gaan, maar hier hoef je je geen zorgen om te maken. Alleen de boeken die in opspraak zijn geraakt omdat zij zo goed of verrassend zijn, zijn de boeken die in de boekenwinkel terechtkomen.

De uitgeverijen online zijn namelijk alleen zo goedkoop wanneer zij niets aan marketing doen. Wil je het boek bij een grote uitgeverij krijgen, dan moet het echt een goed boek zijn. Alleen die werken komen in de boekhandel, samen met de boeken die heel goedkoop uitgegeven zijn, maar die zich in de kijker hebben weten te spelen van het grote publiek. Er is dus geen overstroming, die is er alleen maar wanneer je op Google gaat zoeken naar alle nieuwe publicaties.

Zijn er veel interessante boeken bij?

Ongeveer 95% van de mensen die zelf een boek uitgeven, zullen het nooit halen in de wereld van de literatuur. Vaak zijn de verhalen wat zwak, is het niet echt interessant of zitten er fouten in. Maar die overige vijf procent, die maakt het verschil. Af en toe komen er boeken langs die weten te verrassen. Deze mensen komen al snel in een maalstroom terecht waarbij meerdere mensen interesse tonen in de schrijver, en wanneer dit balletje gaat rollen, kun je er op rekenen dat het een succes zal gaan worden. Zeker als de schrijver tegen de druk kan.