De verdoemenis van de Vlaamse literatuur

De Vlaamse literatuur heeft moeite met het eigen voortbestaan. Nog geen 20% van de schrijvers kan leven van de opbrengsten van de werken, en de lijst met Vlaamse hoogtepunten in de literatuur is klein. Louis Paul Boon kennen we, en we komen ook zeker op het Verdriet van België van Hugo Claus. Maar heel ver kunnen we niet terug wanneer het over de Vlaamse hoogtepunten gaat, en dat is direct één van de eerste problemen van deze literatuur. Karel ende Elegast, Lanceloet, zij stammen allemaal uit de tijd waarin België onderdeel was van Nederland. Alle literatuur uit die tijd staat op naam van de Nederlanders. En dat is niet eens het grootste probleem.

De Amerikanen lezen dode Vlamingen

Tegenwoordig is het lot van de literatuur bijna afhankelijk van de vertalingen. Aangezien er steeds minder lezers bereikbaar zijn, moet het grote publiek opgezocht worden. De Nederlanders kunnen we daarbij niets mee. Nederlanders lezen geen Vlaamse literatuur, Vlamingen lezen geen Nederlandse literatuur. Niet omdat we het niet willen, maar omdat we het niets vinden. Dan de ogen maar op het buitenland, en daar valt iets op. Waar de Nederlanders de vertaalde werken hebben liggen in Duitsland, waar de schrijver bij aanwezig is, exporteren de

Vlamingen de dode auteurs naar Amerika. De boeken worden vertaald in het Engels, maar de auteur leeft zelf al niet meer.

Onlangs was er een hoogtepunt. Hugo Claus kon in zijn handen klappen, want het Verdriet van België is vertaald naar het Chinees! Maar Claus is al lange tijd overleden, en kan niet meer profiteren van deze geweldige doorbraak. Wanneer we op deze manier doorgaan, moeten de Vlamingen eerst sterven voordat zij onsterfelijk gemaakt worden binnen de literatuur.

Wat is de oplossing?

Er moet meer gelezen worden in België. Een grote actie waarbij de eigen literatuur eens in de schijnwerpers wordt gezet, zou zeker niet verkeerd zijn. Een korte maar krachtige opleving kan er al voor zorgen dat er veel meer aandacht komt voor de werken die de Vlaamse kunsten op doen leven.