Hugo Claus, de redder van de Vlaamse literatuur

Er zijn weinig namen in de Vlaamse literatuur te vinden die zo belangrijk en omvangrijk waren als Hugo Claus. Deze schrijver, dichter, schilder en filmmaker werd geboren in 1929 en zou er voor zorgen dat de Vlaamse kunsten na de Tweede Wereldoorlog weer een immense opleving zouden krijgen. Hugo Claus stierf in het jaar 2008 en bracht in 1983 zijn meest indrukwekkende boek uit, Het Verdriet van België. Dit was echter slechts één van zijn twintig romans. Hugo Claus liet een enorme erfenis achter bij zijn overlijden, een groot gedeelte van de Vlaamse kunst leunt sterk op de werken van Hugo Claus.

Een weddenschap gewonnen, een boek rijker

Hugo Claus had geen grootse ideeën toen hij aan zijn eerste boek begon. Hij was een weddenschap aangegaan en moest binnen een maand tijd een boek opleveren. Dit lukte hem en het resultaat was De Metsiers welke in 1950 uitgegeven werd. Ondanks het feit dat hij zichzelf nog altijd meer een schilder dan een schrijver vond, kreeg hij veel positieve kritieken op zijn werk. Er was uiteraard ook negatieve kritiek, maar die richtte zich meer op de thema’s van het boek, waar onder andere inteelt en incest voorkwamen.

In de jaren die hier snel op volgden, bleef Hugo Claus bijzonder veelzijdig en actief op veel fronten. Hij bleef schilderen, bracht gedichten uit en werkte aan meer dan 20 romans, waarbij hij ook de huisauteur van het toneel in Gent zou worden. Tegelijkertijd reisde hij de wereld over, hoofdzakelijk vanwege de kunsten. In 2008 overleed de auteur op eigen wens. Hij liet euthanasie plegen omdat hij aan de ziekte van Alzheimer leed. Twee jaar later zou zijn eerste vrouw overlijden.

Het Verdriet van België

Het Verdriet van België wordt het meesterwerk genoemd van Hugo Claus. Het boek kwam binnen de kortste keren in de bestsellerlijsten terecht en ook na zijn dood was er een duidelijke opleving. Het boek staat op veel verplichte leeslijsten. Eigenlijk bestaat het boek uit twee delen. Het eerste deel speelt zich af vanaf 1939 en gaat over Louis, een jongen die opgroeit in de tijd van crisis en verraad. Dit zorgt voor de nodige teleurstellingen, verdriet en problemen waar de lezer sterk in betrokken wordt. Louis blijkt echter een wapen te hebben, zijn fantasie. Hij leeft bij de strenge nonnen, maar neemt een vlucht in de fantasiewereld om te kunnen overleven.

Het tweede gedeelte gaat over de periode vanaf 1940, waarin de problemen zich opstapelen (we geven hier niet teveel weg, voor het geval je het boek nog lezen wilt). Uiteindelijk besluit Louis deel te nemen aan een schrijfwedstrijd, maar verscheurt het schrift op het moment dat zijn moeder hem voorleest uit zijn eigen werk.

De impact van Hugo Claus

Het verdriet van België is goed op lijn te leggen met De Avonden van Gerard Reve. Beide boeken hebben een enorme impact gemaakt op de lezers en de literaire wereld. De waarheidsgetrouwe en ‘echte’ belevenissen in het boek laten de lezer met een beklemd gevoel achter en zetten je aan het denken, zoals goede literatuur zou moeten doen.