Literatuur is niet persoonlijk, maar smaak wel

Smaken verschillen. Het is een waarheid als een koe die we als kleine kinderen al met de paplepel ingegoten krijgen. Vaak gaat het om eten of drinken, maar nergens is het verschil in smaak zo goed te merken als bij de literatuur. Het schijnt zo te zijn dat je een lijst kunt maken met vijf titels waarbij niemand alle boeken leuk kan vinden om te lezen, ondanks dat ze allemaal tot de literatuur gerekend worden. Dat maakt het wel lastig om te kiezen welk boek je gaat lezen. Wat zijn de aanraders?

De man zonder ziekte – Arnon Grunberg

Een roman van de Nederlandse schrijver Arnon Grunberg, die ook Blauwe Maandagen schreef. In deze roman wordt de rol van de kunsten in het onzekere gebracht. Grunberg is een makkelijker te lezen auteur.

Opwaaiende zomerjurkjes – Oek de Jong

Oek de Jong is een auteur met veel boeken op zijn naam. De boeken zijn goed te lezen wanneer je er de aandacht bij houdt. Opwaaiende zomerjurkjes is een aanrader, net als Pier en Oceaan die meerdere prijzen ontving.

Jan Siebelink

Jan Siebelink heeft veel werken geschreven zoals De Overkant van de Rivier. Zijn thema is een christelijk beklemmend uitgangspunt dat als uitdaging gezien wordt. Zijn boeken tellen vaak bijzonder veel pagina’s en zijn moeilijker te lezen door de wat langere vertellingen en beschrijvingen.

Sneeuw van Hem, Koos van Zomeren

Sneeuw van Hem is een boek dat minder bekend is in de literatuur, maar voor de kenners is het een zeker hoogtepunt. Het boek gaat over kou, over sneeuw, over de hond van Hem en uiteraard over overspel, creativiteit en de vergankelijkheid van de dingen. Het is een relatief makkelijk te lezen boek, dat je zeker aan het denken zal zetten. Aangezien het boek minder bekend is, is het wat lastiger om dit boek te vinden in de winkel. Via het internet is dit echter geen enkel probleem.